Norveška bo prva izklopila FM-radio, kaj pa Slovenija?

Norveška bo kot prva država na svetu izklopila analogni FM-radio. Ta zgodovinski dogodek bodo v osrčju Skandinavije zabeležili januarja 2017. Po tem, ko bodo imeli tamkajšnji prebivalci na voljo zgolj še digitalno omrežje, bo država privarčevala skor


Norway, DAB+

Za tako hiter ukrep, ki bi v večini držav po svetu veljal za drastičnega, so se na Norveškem odločili po tem, ko je začelo strmo naraščati tako število radijskih postaj, ki oddajajo program v digitalnem omrežju, kot število uporabnikov, ki poslušajo digitalni ali internetni radio. Po podatkih iz leta 2015 naj bi na Norveškem zgolj še pet nacionalnih radiev oddajalo programe v FM tehniki, medtem ko je na digitalno omrežje prešlo že 22 ponudnikov radijskih storitev. »Po prehodu na digitalno omrežje bodo imeli poslušalci dostop do bolj raznolikih radijskih vsebin, uživali bodo v boljšem zvoku, na voljo pa bodo imeli tudi več funkcij,« je lani poudarila norveška ministrica za kulturo Thorhild Widvey.

Norveški bi se kmalu lahko pridružila tudi Velika Britanija, ki je želela FM signal sprva izključiti leta 2018. Vendar je kasneje, predvsem zaradi nasprotovanja zasebnih radijskih postaj, takšen načrt opustila. Po navedbah britanskih medijev naj bi do popolnega preklopa na digitalno omrežje sedaj prišlo po letu 2020, ko naj bi število »digitalnih poslušalcev« na Otoku preseglo ljubitelje analognega radia.

Kdaj bo Slovenija dokončno izklopila analogni radijski signal, še ni znano. Zagotovo pa se to ne bo zgodilo pred letom 2020. To pomeni, da FM-radio v Sloveniji ostaja oziroma da bo mogoče obstoječe radijske programe poslušati še naprej, kot ste to počeli do sedaj.